Odrůdy
Rkatsiteli (რქაწითელი - červený roh) je jedna z nejstarších gruzínských vinných odrůd na světě. V Gruzii po archeologických vykopávkách byla nalezena semena Rkatsiteli pochazející 3000 př.n.l. Hroznová bobule dozrává mezi polovinami září a října. Cukernatost zralé bobule je 20-24%, kyseliny 7-8 g/l. Rkatsiteli byla velmi populární v Sovětském Svazu a jednu dobu pokrývala 18% celkové výroby vín. Pěstuje se i v dalších zemích, jako: Rusko, Bulharsko, Rumunsko, Makedonie, Ázerbajdžán a Ukrajina. V malém množství se pěstuje i v Austrálii a ve Spojených Státech (New York, Virginia, New Jersey). Byla také experimentální výsadba v Californii a v Číně (kde je odrůda známá pod jménem Baiyu). Často se míchá s Mtsvane Kachuri. Odrůdu Rkatsiteli také podávají jako hrozny na stůl. Znamenitě vynikne s pokrmy z ryb, drůbeže a se saláty.
Mtsvane (მწვანე) nebo Mstvane kachuri (kachetinský) je jedna z nejcennějších starých gruzínských odrůd (předpokládá se, že starší než Rkatsiteli). Mtsvane doslova znamená „zelený“. Existuje ještě goruli Mtsvane (z regionu Kartli). Vrchol dozrávání hroznových bobulí nastává ve druhé polovině září. Cukernatost bobulí je 20-22%, kyseliny 6-8 g/l. Mtsvane v Kachetii převážně pěstují v mikrozóně Manavi. Je velmi aromatická a používají ji pro aromatické obohacení takových vín, jako „Tsinanadali“, „Khikhvi“ (chichvi), „Rkatsiteli“, „Gurjaani“. Mezi gruzínskými víny Mstvane vyniká svou jemností a aroma. Kromě Gruzie, Mtsvane ještě pěstují na Ukrajině, v Moldávii a v Dagestánu. Výborně ladí s rybami, se sýry a s mořskými plody.
Chinuri jedna z dalších nejstarších gruzínských vinných odrůd. Název Chinuri (Činuri, ჩინური) dostala kvůli své barvě od slova „čini“, což ve staré gruzinštině znamenalo list olivovníku. Zároveň této odrůdě říkají „Činebuli“, což znamená překrásný, jedinečný, a to díky svým vlastnostem: rychlému růstu, hojné úrodnosti, odolnosti proti plísňovým oněmocněním a mrazu, výsoké kvalitě vína. Vrchol dozrávání hroznových bobulí nastává ve druhé polovině října. Cukernatost je 17-20,5%, kyseliny 9-10g/l. Pěstuje se v regiónu Kartli. Používá se také pro přípravu šumivých vín. Podává se i jako hrozny na stůl.
Saperavi je velmi starobylá, pozdní moštová, místy i stolní odrůda révy vinné (Vitis vinifera). Náleží k eko-geografické skupině černomořských odrůd a pochází z východogruzínské Kachetie. Název odrůdy, v gruzínštině საფერავი, doslova znamená "barvy, barviva" a vztahuje se k vysokému obsahu barviv ve slupce a v dužině. “. Pěstuje se také v Moldávii, na Ukrajině, v Rusku, v Ázerbajdžánu, v Uzbekistánu a ve Spojených státech, v New Yorku (Finger Lakes). Hroznové bobule dozrávají ve druhé polovině září. Cukernatost je 20-26%, kyseliny 7,5-8,5 g/l.
Víno je charakteristické tmavě rubínovou barvou, vysokým obsahem extraktu, vyšší aciditou, velmi vysokým obsahem alkoholu a taninů, harmonickou chutí a příjemnou trpkostí. Je vhodné k úpravě barrique, získá aromatický buket pražené kávy a jemné vanilky, doplňující odrůdový ovocitý charakter s tóny zralých černých třešní, sušených švestek a fialek. Víno je pověstné vysokou kvalitou, má velmi dobý potenciál zrání, dobrá vína lze archivovat více než 30 let.
Záznamy nebyly nalezeny...