Zajímavosti

Kachetinské technologie jsou nazvané podle oblasti ve východní Gruzii „Kacheti“, kde se tyto technologie historicky po tisíceletí používají. V podstatě jde o maceraci a fermentaci rmutu (původní technologie) nebo předem připravených odstopkovaných výlisků nebo celých vybraných bobulí ve víně. Výlisky nebo bobule se nechají v mladém víně několik měsíců a musí se zabezpečit jejich ponoření, aby nedošlo k oxidativním či jiným nežádoucím procesům. Víno získá speciální vůni a chuťové vlastnosti. Navíc víno se nemusí prakticky čiřit a je relativně stabilní. Vína vyrobená kachetinskými technologiemi se před lahvováním nefiltrují.

Technologie výroby vína v keramických nádobách (kvevri) zapuštěných do země je v Gruzii známá více jak 7 tisíc let. V dnešní době jde o národní ekonomické bohatství země a má silný turistický potenciál. Kachetinské metody výroby vína byly na žádost Gruzie zapsány do seznamu „Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva“ UNESCO v r. 2013.

 

Kvevri (ქვევრი) - je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii na výrobu vína tzv. kachetinskou metodou. Podle vykopávek v oblasti Kvemo Kartli se kvevri používaly už v 6. tisíciletí př. n. l.. Vyrábějí se z místní hlíny, která má díky vysokému obsahu stříbra antibakteriální účinky. Současnou podobu kvevri dostal až v III-II tisiciletích př.n.l. Největší kvevri mají objem 6-8 tisíc litrů. Nejrozšiřenější jsou 1-2 tunové kvevri.

Do země zakopaný kvevri udržuje pravidelnou teplotu 13-15 °C. Během kvašení potřebuje michání 4-5 krát denně. V Kachetii kvevri zakopávají do země ve vinném sklepě (Marani), ale v západní Gruzii hermeticky uzavřené čuri (kvevri), zakopávají do země venku.