Zajímavosti

Kachetinské technologie jsou nazvané podle oblasti ve východní Gruzii „Kacheti“, kde se tyto technologie historicky po tisíceletí používají. V podstatě jde o maceraci a fermentaci rmutu (původní technologie) nebo předem připravených odstopkovaných výlisků nebo celých vybraných bobulí ve víně. Výlisky nebo bobule se nechají v mladém víně několik měsíců a musí se zabezpečit jejich ponoření, aby nedošlo k oxidativním či jiným nežádoucím procesům. Víno získá speciální vůni a chuťové vlastnosti. Navíc víno se nemusí prakticky čiřit a je relativně stabilní. Vína vyrobená kachetinskými technologiemi se před lahvováním nefiltrují.

Technologie výroby vína v keramických nádobách (kvevri) zapuštěných do země je v Gruzii známá více jak 7 tisíc let. V dnešní době jde o národní ekonomické bohatství země a má silný turistický potenciál. Kachetinské metody výroby vína byly na žádost Gruzie zapsány do seznamu „Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva“ UNESCO v r. 2013.

 

Kvevri (ქვევრი) - je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii na výrobu vína tzv. kachetinskou metodou. Podle vykopávek v oblasti Kvemo Kartli se kvevri používaly už v 6. tisíciletí př. n. l.. Vyrábějí se z místní hlíny, která má díky vysokému obsahu stříbra antibakteriální účinky. Současnou podobu kvevri dostal až v III-II tisiciletích př.n.l. Největší kvevri mají objem 6-8 tisíc litrů. Nejrozšiřenější jsou 1-2 tunové kvevri.

Do země zakopaný kvevri udržuje pravidelnou teplotu 13-15 °C. Během kvašení potřebuje michání 4-5 krát denně. V Kachetii kvevri zakopávají do země ve vinném sklepě (Marani), ale v západní Gruzii hermeticky uzavřené čuri (kvevri), zakopávají do země venku.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení