Saperavi
Saperavi je velmi starobylá, pozdní moštová, místy i stolní odrůda révy vinné (Vitis vinifera). Náleží k eko-geografické skupině černomořských odrůd a pochází z východogruzínské Kachetie. Název odrůdy (v gruzínštině საფერავი), doslova znamená „barvy, barviva“ a vztahuje se k vysokému obsahu barviv ve slupce a v dužině. Hroznové bobule dozrávají ve druhé polovině září, počet aktivních hodin potřebuje průměrně 3200. Úrodnost je 8-12 t/ha. Cukernatost má 20-26%, kyseliny – 7,5-8,5 g/l. Pěstuje se také v Moldávii, na Ukrajině, v Rusku, v Ázerbajdžánu, v Uzbekistánu a ve Spojených státech, v New Yorku (Finger Lakes).
Saperavi je vynikající vinnou odrůdou. Je to vynikající materiál pro každý typ vín. Z ekonomického a technologického hlediska je to jedna z nejlepších odrůd na světě – je velmi přizpůsobivá klimatickým podmínkám, má vysokou odolnost proti mrazu, má velmi vysokou kvalitu hroznů (podobně jako francouzské odrůdy) a má větší úrodnost než Cabernet-Sauvignon a Rulanské modré (Pinot Noir).
Víno je charakteristické tmavě rubínovou barvou, vysokým obsahem extraktu, vyšší aciditou, velmi vysokým obsahem alkoholu a taninů, harmonickou chutí a příjemnou trpkostí. Je vhodné k úpravě barrique, získá aromatický buket pražené kávy a jemné vanilky, doplňující odrůdový ovocitý charakter s tóny zralých černých třešní, sušených švestek a fialek. Víno je pověstné vysokou kvalitou, má velmi dobrý potenciál zrání, dobrá vína lze archivovat více než 30 let.